You are here

Werelddag handhygiëne

Op zaterdag 5 mei is het werelddag van de handhygiëne. Ons team ziekenhuishygiëne voert op maandag 7 mei campagne onder het motto ‘clean care is safer care en dit elke dag van het jaar!’.

Een goede handhygiëne is van essentieel belang. Handen vormen de belangrijkste overdrachtsweg van micro-organismen. Handhygiëne is de meest doeltreffende maatregel ter preventie van zorginfecties en de verspreiding van (multiresistente) micro-organismen (onder andere bacteriën, virussen en schimmels). Met goede handhygiëne voorkom je enerzijds besmetting van de patiënt en van jezelf, anderzijds voorkom je ook besmetting van de omgeving. Handhygiëne op het juiste moment en met de juiste techniek, kan dus een wereld van verschil maken in een ziekenhuisomgeving. De ziekenhuishygiënisten zetten op 7 mei verschillende actiemiddelen in:

  • 2 000 miniflesjes handalcohol worden verdeeld aan de infostanden aan het onthaal op elke campus.
  • De verblijvende patiënten krijgen tijdens de maaltijdbedeling een placemat op het dienblad met gerichte info en tips.
  • Gratis manicure voor medewerkers op de campussen in Roeselare en Menen in de restaurants  tussen 11 uur en 13 uur.
  • Als verwijzing naar propere handen krijgen patiënten chocoladehandjes bij de koffie. Ook voor de medewerkers zijn deze eetbare handjes een extra knipoog.

Nog een gouden tip: vermijd infecties, ontsmet  je handen zoveel mogelijk, gebruik handalcohol. Bekijk hier hoe en waarom.