You are here

Patiëntenlogistiek

Voorstelling

Een medewerker zorglogistiek heeft als hoofdtaak het verzorgen van het patiëntentransport. Hierbij wordt er steeds met de glimlach gezorgd dat de patiënt binnen de vooropgestelde tijd op een onderzoek, operatie, raadpleging of oefensessie… geraakt.
Onze medewerkers zijn op alle verschillende campussen aan het werk.

De dienst is de voorbije jaren enorm geëvolueerd. De transporten worden aangestuurd vanuit een computerprogramma. Met het toestel ontvangen we meldingen, kunnen we het identificatiebandje van de patiënt scannen en de status doorgeven. Zo raakt de patiënt tijdig op de juiste locatie.
Daarnaast werken we sinds een aantal jaren ook als zorgondersteuners op verschillende verpleegdiensten. Zo gaan we langs met de broodbuffetwagen om de patiënt ter plaatse te laten kiezen wat hij of zij wenst als ontbijt of avondeten. Tussen de maaltijden door, ondersteunen we de diensten met logistieke taken zoals het aanvullen van de koelkast, netjes houden van de keuken, water voorzien bij de patiënten, handgel aanvullen, prikkarretjes aanvullen, … ’s middags helpen we terug met het op- en afdienen van de maaltijd.

Wij hechten er het grootste belang aan de patiënt met respect te behandelen en zorgen hierbij ook voor een vriendelijk woord. Daarnaast moeten wij ook vaak communiceren met zowel de afdeling waar de patiënt verblijft (kan patiënt zelfstandig opstaan, mag hij met rolstoel of liever met bed vervoerd worden, patiënt ziet er niet goed uit, mag hij toch mee,…) als met de afdeling waar de patiënt naar toe moet (patiënt zal later zijn, …).

Opdracht

Als je stage loopt op de dienst intern patiëntentransport, dan zijn communicatieve vaardigheden en handhygiëne twee belangrijke pijlers. Er is namelijk heel veel interactie tussen de verschillende afdelingen en vooral met de patiënt. Zowel bij het langsgaan met de broodbuffetwagens of tijdens het patiëntenvervoer, kan je met je vriendelijkheid het verschil maken! Maar ook voor de verpleging beteken jij een grote meerwaarde. Door het uitvoeren van de logistieke taken, heeft de verpleging extra tijd aan het bed van de patiënt. Om alle leerkansen goed te benutten is het belangrijk dat je om 6u45 kan starten met de stage. Een stagedag eindigt ten laatste om 20u. 

Dit alles doe je niet alleen, maar steeds onder begeleiding van een medewerker met de nodige ervaring. Je krijgt dus continu feedback en de kans om hiermee aan de slag te gaan en van je stage een succes te maken!

Contactpersoon stage

Virginie Libbrecht, domeinverantwoordelijke zorglogistiek
t 051 23 76 65
e virginie.libbrecht@azdelta.be