You are here

Radiotherapie

Voorstelling

Op de dienst radiotherapie worden patiënten behandeld met ioniserende stralen. Dit omvat behandelingen met curatief of palliatief doel. De meeste patiënten worden ambulant ( ~95%) behandeld. Zij komen dagelijks op het afgesproken uur langs voor hun behandeling. Een dagelijkse behandeling duurt 5 tot 20 minuten. Voor de start van de behandeling komt elke patiënt op raadpleging bij de radiotherapeut, die daarna de patiënt opvolgt. Na de raadpleging volgt de simulatie, waar alle voorbereidingen voor de eigenlijke behandeling van de patiënt worden uitgevoerd. Tussen de simulatie en behandeling gebeurt de dosisberekening. Op de dienst radiotherapie bestaat het team uit radiotherapeuten, secretaressen, fysici en verpleegkundigen.

Stage

De stage op onze dienst betreft vaak een kijkstage in het kader van het behalen van een postgraduaat/banaba oncologie. Tijdens deze stage is het vooral belangrijk om te begrijpen wat radiotherapie inhoudt voor de patiënt. Wat gebeurt er en waarom? Met deze kennis kan je in de latere loopbaan dan de juiste, geruststellende informatie geven aan de patiënt, die een behandeling op een dienst radiotherapie krijgt.
Eerst is het wat toekijken. Daarna mag je progressief wat mee helpen met het klaar zetten of aanpassen van positioneringsmateriaal, helpen opzetten van een masker… Het meeluisteren naar de uitleg die de verpleegkundigen aan de patiënt geven, draagt verder bij tot een breder inzicht in de radiotherapie. Kortom deze stage betekent een waardevolle aanvulling op je theoretische opleiding radiotherapie en oncologie.

Contactpersoon stage

Els Goemaere,  hoofdverpleegkundige
t 051 23 77 38
e els.goemaere@azdelta.be