You are here

Centrale sterilisatie

De centrale sterilisatie afdeling is gevestigd op campus Rumbeke. Hier beschikken we over de nodige infrastructuur en capaciteit om het instrumentarium van de vier campussen te reinigen, desinfecteren en te steriliseren. Het te reinigen materiaal wordt getransporteerd naar campus Rumbeke en na verwerking teruggebracht naar de respectievelijke campus. In elke campus beschikken we over een eerste controlepunt.

Indeling van de centrale sterilisatie

De centrale sterilisatie is ingedeeld in vier van elkaar gescheiden zones:

1. Pré R&D zone

In deze zone kunnen de interne klanten van de centrale sterilisatie hun gebruikte instrumentarium afleveren. Na de controle op volledigheid vertrekken de materialen naar de volgende zone.

2. Onreine zone

Hier worden de instrumenten eerst handmatig gereinigd. Vervolgens spoelen we het instrumentarium in een gesloten spoelbak met koud water. Na de voorspoeling behandelen we het instrumentarium in een ultrasoon-bad (door middel van geluidstrillingen). Als laatste stap plaatsen we de instrumenten in een was- en desinfectiemachine.

Het proces van deze was- en desinfectiemachine bestaat uit 4 stappen: voorspoelen, wassen, thermisch desinfecteren en drogen.

3. Reine zone

Na reiniging en desinfectie komen de instrumenten in de reine zone terecht en starten de volgende processtappen:

  • Controle van het instrumentarium op reinheid
  • Montage van het instrumentarium waar nodig
  • Controle van het instrumentarium op functionaliteit
  • Controle van de instrumenten sets op volledigheid
  • Inpakken van het instrumentarium
  • Klaarmaken van de sets voor sterilisatie

Om zeker te zijn dat de juiste instrumenten in de juiste set aanwezig zijn en dat de set volledig is hebben we verschillende hulpmiddelen:

  • We beschikken over een databank met een omschrijving van de set en zijn inhoud.
  • We gebruiken een datamatrixcode met een uniek nummer op het instrument, gekoppeld aan een unieke set. Deze code lezen we met behulp van een camera.
  • We gebruiken het gewicht van de set. Nadat de set is samengesteld wegen we de set. Indien een afwijking wordt vastgesteld is dit een indicatie om de set terug na te kijken. Dit gewicht is tegelijk het referentiegewicht bij receptie van de set op het overdrachtspunt.

De ingepakte instrumenten laden we vervolgens op een sterilisatiewagen en we maken een sterilisatiebatch aan. Elke set heeft een sterilisatieprotocol. Als alle sterilisatieprotocollen overeenkomen met de gekozen sterilisatiemethode dan kan de sterilisatie starten.

4. Steriele zone

Als het sterilisatieproces volgens alle voorschriften verliep wordt de sterilisator automatisch ontladen en start het afkoelen van de sets. Als het sterilisatieproces correct verlopen is, geven we de lading vrij en sorteren we het materiaal terug naar de juiste campus.

Volgende stagiairs kunnen bij ons terecht:

studenten secundair  - opleiding logistiek – stage module CSA 

Contactpersoon stage

Anouschka Decruw 
t 051 23 75 23
e anouschka.decruw@azdelta.be