You are here

Dagziekenhuis oncologie 5.2.6. DZO

Voorstelling

In het dagziekenhuis oncologie komen patiënten voor verschillende specialismen: oncologie, hematologie, gastro-enterologie, pneumologie, neurologie, cardiologie, nefrologie. Enerzijds komen patiënten voor diagnosestelling bv. met radiologie, lumbaal punctie, beenmerg- en botboorpunctie, enz. De belangrijkste opdracht is het toedienen van chemotherapie, IV behandelingen, transfusies, SC- IM toedieningen. Ook perorale behandelingen komen frequent voor en occasioneel chemotherapie intrathecaal. Voor het toedienen van chemotherapie en andere IV behandelingen worden verschillende IV toegangswegen gebruikt: perifere katheter, poortkatheter, PICC, hickmankatheter.

Bij de meeste patiënten in het dagziekenhuis moet er een perifere bloedafname gebeuren. We beschikken over een sysmex-toestel om zelf de complet af te werken. De complet is één van de parameters om te beslissen of de chemotherapie kan doorgaan. Soms moet ook de nierfunctie en/of de leverfunctie bepaald worden.
Er wordt multidisciplinair samengewerkt met verschillende diensten: artsen, secretariaten, sociale dienst, trajectverpleegkundigen, psychologen, verblijfsafdelingen…

Doel van de stage

Als student is een stage in ons dagziekenhuis zeer interessant om verpleegtechnieken te oefenen: plaatsen van perifeer infuus, aanprikken van poortkatheter, verzorging van hickmankatheter of PICC, perifere bloedafname… Er is ruimte om uitgebreid kennis te maken met de verschillende schema’s chemotherapie, toedienen van andere IV therapieën, toedienen van packed cells, toedienen van SC en IM medicatie. Bij gelegenheid kan een beenmerg- en botboorpunctie bijgewoond worden, alsook lumbaal punctie of ascitespunctie.
Ten slotte komt ook het psychische en emotionele aspect en ondersteuning bij oncologische patiënten uitgebreid aan bod.

Contactpersoon stage

Mieke Devos (hoofdverpleegkundige)
t  051 23 80 25 
mieke.devos@azdelta.be