You are here

Dompelen en draaien van de maagsonde

In deze instructievideo toont verpleegkundig consulent nutritie Heidi Louwaege hoe je een maagsonde moet dompelen en draaien. Let wel, het gaat hier over een maagsonde. Vanaf dat de sonde in de dunne darm zit of het uiteinde van de sonde in de dunne darm zit, mag er absoluut niet gedraaid worden met de sonde.

Stappenplan

- Was je handen goed met water en zeep.

- Sluit de klem op de voedingssonde en verwijder de blauwe klem bij de PEG-sonde. De voedingssonde mag uit het fixatieplaatje gehaald worden en het fixatieplaatje mag achteruit worden geschoven.

- Maak de huid en de externe fixatieplaat hygiënisch schoon. Dit wil zeggen met een proper washandje, milde zeep en warm water alles wassen. Let op dat er geen zeep langs de sonde naar binnen loopt.

- Indien de insteekopening nog vocht afscheidt, dit reinigen/ontsmetten (zoals hierboven aangegeven).

- Daarna nemen we de sonde vast tussen duim en wijsvinger en gaan we de sonde een drie tal centimeter naar binnen duwen en draaien (dompelen) + draai de sonde 360°. Daarna mag de sonde terug naar boven worden getrokken (voorzichtig) tot er wat weerstand wordt ondervonden.

- De sonde mag terug in het harnasje geplaatst worden. Er moet een 1 euro munt (5 mm)passen tussen de huid en de fixatieplaat.

- De sonde moet goed aansluiten zodat er geen lekkage mogelijk is, maar mag niet te hard aanspannen tegen de huid dat er zich geen druknecrose ontwikkeld.

- Indien de omgeving van de sonde droog is, moet er geen kompres of afdekkend verband meer worden aangebracht. Bij uitzondering van dementerende of verwarde patiënten die aan de voedingssonde zouden trekken.