You are here

Behandeling snurken via slaapendoscopie

Het teamneus‐keel‐oorspecialisten van AZDelta onderzoekt patiënten met slaapendoscopie om de oorzaken van snurken te achterhalen. De resultaten van dit onderzoek onder leiding van dr. Lieve Delsupehe zijn gepubliceerd in het belangrijke Europees vaktijdschrift European Archives of
Otolaryngology. Er zijn nog maar enkele ziekenhuizen die deze techniek toepassen.

Eén op de 5 volwassen mannen snurkt elke nacht. Bij volwassen vrouwen is dat één op tien. Het probleem neemt nog toe omdat ook overgewicht een rol speelt. Het snurken wordt veroorzaakt doordat bij het neerliggen en door de spierverslapping tijdens het slapen de bovenste luchtweg nauwer wordt. Hierdoor gaan de zachte weefsels trillen bij in‐ en uitademen.
Bij een zogenaamde slaapendoscopie brengt de anesthesist de patiënt onder een lichte verdoving om de slaap na te bootsen. Tijdens het onderzoek wordt de hersenactiviteit opgevolgd om de juiste diepte van verdoving te vinden die de natuurlijke slaap zo goed mogelijk evenaart. Wanneer de patiënt begint te snurken kijkt de neus‐keel‐oorarts via de neus in de keelholte met een kleine soepele camera. Zo wordt de exacte plaats en oorzaak van het snurkgeluid opgezocht.
De bevindingen uit deze slaapendoscopie worden vervolgens samen besproken door de neus‐keel‐oorartsen, een longarts, een mond‐kaak‐aangezichtsarts en een orthodontist. In vergelijking met het gewone klinische onderzoek (in het cabinet bij een wakkere patiënt) blijkt uit dit vergelijkend onderzoek dat voor 41 procent van de patiënten een andere behandeling wordt gekozen op basis van dit nieuwe onderzoek. Het onderzoek werd uitgevoerd bij in totaal 100 patiënten van AZ Delta over een periode van één jaar (mei 2011 tot mei 2012).
Voor snurken zijn verschillende behandelingen mogelijk gaande van een tandapparaat over een slaapmasker tot verschillende ingrepen. De neus‐keel‐oorartsen zoeken nu verder uit in hoeverre de aangepaste therapiekeuze ook effectief tot beter resultaat leidt voor de patiënten.