You are here

Opvolging hartritme met app

Vanaf 1 mei kunnen hartspecialisten van AZ Delta de app Fibricheck voorschrijven aan hun patiënten met hartritmestoornissen.  De meest voorkomende hartritmestoornis is voorkamerfibrillatie die kan leiden tot een beroerte. Door 60 seconden de vingertop op de smartphone te houden geeft de app mee of je al dan niet een hartritmestoornis hebt.

foto van hoog genomen van vrouw op stoel met app in handen

De app kan worden voorgeschreven voor patiënten die af en toe hartkloppingen ondervinden of voor patiënten die nog voorkamerfibrillatie kunnen hebben na het wegbranden van deze ritmestoornis  door ablatie. 

De app kan ook preventief worden gebruikt om patiënten, ouder dan 65 jaar, te screenen die geen klachten hebben en ook nog geen speciale bloedverdunners nemen. De kans op voorkamerfibrillatie is namelijk hoger bij patiënten met een hogere leeftijd, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en/of vroegere hart- en longziekte. Dat is ook het geval wanneer de voorkamer op echocardiografie om een of andere reden duidelijk vergroot is. 

Als FibriCheck bij die patiënten voorkamerfibrillatie vaststelt, wordt de gespecialiseerde verpleging in AZ Delta verwittigd via het internet. Dan wordt de huisarts op de hoogte gebracht en in samenspraak met de huisarts kan de bloedverdunnende medicatie van de patiënt worden aangepast  en een hartonderzoek voorgesteld.

Er wordt gewerkt aan een terugbetaling door het RIZIV na evaluatie van de app FibriCheck als onderdeel van 13 goedgekeurde proefprojecten i.v.m. m-health van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Het voorstel voor terugbetaling wordt verwacht begin 2018.