You are here

Revalidatie-auto voor patiënten

Op de revalidatie-afdeling van campus Brugsesteenweg staat sinds kort een revalidatie-auto. De auto is op maat gemaakt en heeft als doel patiënten opnieuw aan te leren hoe ze het best in en uit de auto stappen.


De auto op de revalidatie-afdeling

Letsels zoals ruggenmergletsels en hersenletsels kunnen ervoor zorgen dat functionele vaardigheden beïnvloed worden. Ook bij patiënten met de ziekte van Parkinson, multiple sclerose (MS)... is dit het geval. Hierdoor wordt de rijgeschiktheid van deze patiëntengroep beïnvloed.

De revalidatie-auto helpt mee bepalen in welke mate een veilige deelname aan het verkeer nog mogelijk is. Zo heeft de auto bijvoorbeeld een metertje dat aangeeft hoeveel kracht iemand kan zetten op het pedaal. Daarnaast oefenen patiënten op het vlot en veilig in en uit de auto stappen. Zo heeft de auto een draaibare zetel, een aanpassing die vaak geadviseerd wordt aan mensen met een ruggenmergletsel.


De revalidatie-auto heeft een draaibare zetel

De revalidatie-auto kwam er dankzij een fijne samenwerking met verschillende partners. In totaal is men drie jaar bezig geweest aan de auto. Zo werkte bijvoorbeeld de afdeling carrosserie van het VTI in Roeselare twee schooljaren lang aan de auto. Voor de leerlingen was het een enorm leerproces, waarbij men telkens op onvoorziene obstakels botste.

Na het maken van de revalidatie-auto, moest deze natuurlijk ook nog op de revalidatie-afdeling terechtkomen. Een auto krijg je niet zomaar op de eerste verdieping van een ziekenhuis. Dankzij de nodige infrastructuur en de voorzichtigheid van een heel team, is de auto uiteindelijk vlot tot op de afdeling geraakt. Daar start hij nu zijn tweede leven als hulpmiddel voor revaliderende patiënten.


Bedankt aan alle partners voor de fijne samenwerking: Filip Bruneel, Garage Decloedt, Autohandel Jo Renier, VTI Roeselare, Abeco, Pieter Vandecasteele (Vintage On Wheels) en Ronde Tafel Roeselare.