You are here

Schenking 50.000 euro voor onderzoek naar corona


Het farmaceutisch bedrijf Fagron doneert 50.000 euro aan AZ Delta om onderzoek te stimuleren. De niet-uitvoerende leden van de raad van bestuur van Fagron besloten om voor het boekjaar 2020 vrijwillig afstand te doen van 25 procent van hun bezoldiging en deze aan te wenden om het COVID-19-virus te bestrijden. Voor hun project kozen ze voor het lab klinische biologie van AZ Delta.

De diensten laboratoriumgeneeskunde, medische beeldvorming, longziekten en intensieve zorg van AZ Delta hebben namelijk heel wat data verzameld van de patiënten behandeld in het ziekenhuis.
Door de bijzondere hevigheid van de COVID-19-crisis in West-Vlaanderen (regio Roeselare-Kortrijk) beschikt AZ Delta over een immense hoeveelheid data: van 1 maart tot 25 april 2020 werden meer dan 2000 mensen, verdacht van COVID-19, gescreend met CT-scans. In het lab van AZ Delta werden meer dan 12 000 PCR-tests uitgevoerd.

Het lab van AZ Delta is intussen ook de sneltest aan het uittesten op antistoffen tegen het coronavirus die door Fagron wordt verdeeld.

Begin maart is binnen AZ Delta een platform ontwikkeld om alle relevante medische data te centraliseren in één gestructureerde COVID-19-database. De volgende stap is om op basis van deze unieke dataset modellen te ontwikkelen voor een nog betere diagnostiek en voorspelling van de behandeling.

Dit onderzoek op basis van data sluit perfect aan bij de missie van RADar, het leer- en innovatiecentrum van AZ Delta, als hub van de datagedreven geneeskunde.