You are here

Wereldnierdag op 12 maart

Dit jaar is er een gezamenlijke campagne van nierspecialisten dialyseverpleegkundigen, huisartsen, apothekers en zorgtrajectpromotoren uit midden West-Vlaanderen in het kader van de Wereldnierdag. Het thema is ‘Gezonde nieren voor iedereen’.

informatiestand voor de wereldnierdag

Donderdag 12 maart staat AZ Delta tussen 11 uur en 18 uur met een informatiestand op het Stationsplein in Roeselare. Iedereen kan er terecht voor informatie en voor een gratis bloeddrukmeting.

Een hoge bloeddruk en diabetes zijn de voornaamste oorzaken van chronisch nierlijden. Daarnaast zijn een familiale voorgeschiedenis van nierlijden, overgewicht en roken belangrijke risicofactoren. Nog veel mensen onderschatten de vitale rol die onze nieren spelen en het belang van het vroegtijdig opsporen van nierproblemen.  Als die wordt vastgesteld in een vroeg stadium kunnen chronische nierziekten worden behandeld en kunnen andere complicaties vermeden worden.

Vier belangrijke tips

  • Tip 1: beweeg voldoende. Probeer dagelijks 30 minuten te bewegen. Dit is gunstig voor uw bloeddruk en bloedcirculatie.
  • Tip 2: let op uw voeding. Matig de zoutinname en beperk suiker. Eet dagelijks groenten en fruit, matig alcoholgebruik en drink regelmatig water (1,5 l per dag).
  • Tip 3: rook niet.
  • Tip 4: wees voorzichtig met medicatie. Spreek erover met uw huisarts en apotheker.