You are here

Meestgestelde vragen over borstscreening en borstkanker

Borstscreening is van groot belang in de opsporing van borstkanker. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen in België krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Tijdens deze borstkankermaand zetten we het screeningsonderzoek dan ook graag in de kijker. We zetten de meest voorkomende vragen even op een rijtje.


De borstkliniek van AZ Delta helpt bij alle vragen rond borstkanker en borstcreening

Vanaf welke leeftijd word je uitgenodigd voor een borstscreening?

De screeningsmammografie is een gratis onderzoek dat tweejaarlijks gebeurt bij vrouwen tussen 50 en 69 jaar. De bedoeling van het onderzoek is om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen of voorlopers van borstkanker te ontdekken.

Kan een borstscreening ook vooraleer je 50 bent?

Ja, je kan je vroeger laten screenen voor borstkanker. In sommige gevallen is dit aangeraden. Als je bijvoorbeeld een familiaal risico hebt of bepaalde symptomen ondervindt. In dat geval neem je best contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Hoe gaat het screeningsonderzoek in zijn werk?

Tijdens een borstscreening worden er foto’s genomen van de borst in twee richtingen. Dit gebeurt met een mammografietoestel. Vervolgens worden de foto’s bekeken door minstens twee radiologen. Zij checken of er iets verdachtst te zien is of niet.

Welke symptomen kunnen wijzen op borstkanker?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op borstkanker. Een knobbeltje in de borst, een tepel die naar binnen trekt, bloedverlies langs de tepel of verandering van de huid waarbij er een soort sinaasappeluitzicht ontstaat. Als je één van bovenstaande symptomen ondervindt, neem je best contact op met je gynaecoloog of huisarts.

Volgt automatisch een borstamputatie bij de diagnose borstkanker?

Neen, de bedoeling van de borstscreening is om borstkanker zo vroeg mogelijk te detecteren. Zo kan er in de meeste gevallen borstsparend gewerkt worden en hoeft een borstamputatie dus niet.

Kunnen mannen borstkanker krijgen?

Ja, mannen moeten rekening houden dat borstkanker ook bij mannen voorkomt. Dus als je als man een knobbeltje voelt in de borst, moeten je zeker contact opnemen met de huisarts.