You are here

Wereld hepatitis dag

Op 28 juli 2021 is het opnieuw de jaarlijkse ‘Wereld Hepatitis Dag’. Op deze dag wordt er over de hele wereld meer aandacht gevraagd voor de chronische ziektes hepatitis B en hepatitis C. Deze twee ziektes zijn infectieziekten die via het bloed worden overgedragen. Op termijn kunnen ze serieuze leverschade veroorzaken met zelfs levercirrose en leverkanker tot gevolg.


wereld hepatitis dag

Veel patiënten met deze infectieziekten weten niet dat ze besmet zijn, daarom is het belangrijk om je te laten screenen. Vooral voor risicogroepen is het screenen belangrijk: mensen die tot de ‘babyboom’-generatie behoren, mensen die een bloedtransfusie kregen voor 1990, mannen die seks hebben met mannen, mensen die drugs injecteren en/of snuiven (behandeling is ook bij deze mensen aangewezen!), mensen die in de gevangenis gezeten hebben, enz.

Hepatitis C is ondertussen een perfect te genezen ziekte waarbij je medicatie moet innemen gedurende 8 à 12 weken met amper nevenwerkingen. Er bestaat geen vaccin tegen hepatitis C.

Hepatitis B kunnen we nog niet genezen. Door opvolging en controle kunnen we echter wel bekijken of iemand in aanmerking komt om virusonderdrukkende medicatie te krijgen. Daarnaast bestaat er voor hepatitis B wel een vaccin.

Hepatitis can’t wait

Het thema dit jaar is ‘Hepatitis can’t wait’. De nadruk ligt dus vooral op het feit dat we niet kunnen wachten met hepatitis op te sporen, te behandelen, mensen te vaccineren … Ook niet tijdens een globale pandemie. Dit omdat er iedere 30 seconden in de wereld iemand sterft aan de gevolgen van hepatitis-gerelateerde aandoeningen.

Zelfs tijdens de COVID-19-crisis – kunnen we niet wachten om actie te ondernemen in kader van virale hepatitis in de wereld:

  • Mensen met virale hepatitis die nog niet gediagnosticeerd zijn kunnen niet wachten om getest te worden.
  • Mensen met hepatitis kunnen niet wachten op levensreddende medicatie
  • Zwangere vrouwen kunnen niet wachten op screening en behandeling.
  • Pasgeboren baby’s kunnen niet wachten op vaccinatie bij de geboorte.
  • Mensen die door hepatitis getroffen zijn, kunnen niet wachten tot het stigma en discriminatie rond deze aandoeningen stopt.
  • De beleidsmakers kunnen niet wachten en moeten nu reageren om hepatitiseliminatie waar te maken via politieke wil en financiering.