You are here

Kunst in AZ Delta

Bij elke nieuwbouw die gesubsidieerd wordt door de overheid moet een deel van de investering gespendeerd worden aan kunst. Bij de bouw van de nieuwe campus Rumbeke werd daarvoor overleg gepleegd tussen leden van de directie, artsen en medewerkers.  Artistiek directeur van het SMAK in Gent, Philippe Van Cauteren, werd aangezocht om professionele raad te geven bij de keuze van de kunstwerken. Na een selectieronde met diverse kunstenaars zijn er finaal een aantal kunstenaars uitgekozen voor de creatie van een lichtkunstwerk in Rumbeke aan de gevel en in RADar en voor een beeldend kunstwerk in de binnenpatio’s.
Binnen AZ Delta is een forum kunstintegratie opgericht dat intern advies verleent over aanvragen voor kunstprojecten in de verschillende campussen. 

Campus Rumbeke

Lichtkunstwerk gevel AZ Delta

Lichtkunstwerk voorgevel door Har Hollands

Har Hollands is de oprichter van het Office for Light Architecture en realiseerde lichtkunstwerken van Istanboel tot Caïro, van Miami tot Nanjing.

Het lichtkunstwerk ‘Ecce Homo’ is opgebouwd uit tientallen verticale ledlijnen, geïnspireerd op de streepjescode van het DNA,  een complexe en ongrijpbare materie vanuit de wetenschap gekoppeld aan de menselijke betrokkenheid en zorgzaamheid van het ziekenhuis.  AZ Delta is immers gespecialiseerd in DNA-sequencing.  Deze DNA-sequencing richt zich vooralsnog op diagnose, maar met nieuwe Next-Generation-Sequencingtechnieken zal het onderzoek zich ook meer en meer richten op behandeling.  Met lichtlijnen op de gevel wordt het grafisch resultaat van het sequencingproces voorgesteld.  De programmering van de lichtlijnen zal bekende DNA-sequenties laten zien en continu veranderen. Maar de gevel kan ook in een specifieke kleur worden gezet, bv. geel bij de Dag tegen kanker.

Volgens Har Hollands is licht een ongrijpbaar bouwmateriaal dat op zo’n dynamische manier kan worden ingezet dat de verlichting ons stuurt, ons raakt.  In zijn concept dicht hij licht drie cruciale eigenschappen toe :

  • Licht geeft niet alleen een gevoel van veiligheid maar het helpt je ook je te oriënteren en is een middel om te communiceren.
  • Licht is als immateriële bouwstof een krachtig middel om de karakteristieke kwaliteiten van (buiten)ruimtes en de architectuur te benadrukken om de identiteit te versterken.
  • De derde eigenschap van licht is dat het een specifieke sfeer oproept door een bepaald lichtklimaat te creëren. 

Kortom, licht is een generator van veiligheid, vorm en sfeer en wordt ingezet om iets te zien, om gezien te worden en om iets te beleven. Lichtarchitectuur voldoet aan esthetische, functionele en emotionele behoeften en met zijn team probeert Har Hollands deze verschillende aspecten te integreren zodat praktische behoeften vertaald worden in een fascinerende nachtelijke ervaring.

Dankzij de lichtarchitectuur van Har Hollands is Az Delta één van de landmarks van Roeselare geworden.

Bekijk hier de video van het lichtkunstwerk.

 

 

5 binnentuinen of patio’s door Henk Visch

Henk Visch is vooral bekend als beeldhouwer met de menselijke figuur (of elementen van de menselijke figuur) als centraal thema, vaak gekruid met een snuifje humor.

Daarnaast zorgde de kunstenaar voor een specifiek lijnenpatroon in de bevloering van elke patio met een abstract, symmetrisch en geometrisch lijnenspel. Dat zorgt voor een sobere en serene invulling. Hiervoor werden speciaal op maat ontworpen tegels met een gezandstraald lijnenspel gebruikt. Die tegels werden dan als puzzelstukjes bij elkaar gelegd om zo het lijnenpatroon vorm te geven.

Centraal in de hoofdpatio op de benedenverdieping gaat alle aandacht in dit grijze rustgevende lijnenspel naar de sculptuur van een menselijke figuur in de typische vormentaal waarop Henk Visch een patent heeft. Het beschilderde beeld in gegoten aluminium dat schijnbaar onbeweeglijk staat komt evenwel regelmatig in beweging, het komt tot leven. De mens krijgt hier letterlijk een centrale plaats in de patio en bijgevolg ook een centrale plaats in het ziekenhuis.

Stilteruimte 

Voor de Stilteruimte op de tweede verdieping waar patiënten en bezoekers stilte en rust kunnen vinden, heeft glaskunstenaar Joost Caen een tafel ontworpen. Dit kunstwerk verwijst bescheiden naar de zes congregaties die aan de basis liggen van het huidige ziekenhuis.

De mandorla’s – gekleurde glazen platen – aan de buitenkant van de Stilteruimte zijn van dezelfde kunstenaar, alsook de Kast van de Kostbaarheden in de ruimte. Deze glazen kastdeuren dragen de symbolen van de erkende levensbeschouwingen.

foto raadplegingen kinderziekten

Kinderziekenhuis

Om de kinderafdeling, het kinderdagziekenhuis en de raadplegingen kinderziekten artistiek aan te kleden deden we een beroep op studenten van de Arteveldehogeschool in Gent. Een tiental laatstejaarsstudenten van de opleiding grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool Gent, werkten het project uit met Manon Langbeen en Bastien Devalckeneer als verantwoordelijken voor het project. Ze speelden in op de architectuur van het ziekenhuis en zorgden voor een kleurrijk, kubistisch ontwerp met woonblokken en autoverkeer in de raadplegingen en op de kinderafdeling kozen ze voor een meer rustgevende invulling met planten en dieren. Het decor moest kinderen triggeren van 3 tot 15 jaar en daarom werd een eigen stijl gecreëerd, niet te kinderlijk maar wel herkenbaar voor kinderen. De eerder ontworpen mascotte bAZuul werd ook geïntegreerd en vormt de verbindende factor.

Campus Menen

Naar aanleiding van de bouw van de nieuwe hoofdingang van campus Menen in 2013, heeft AZ Delta de West-Vlaamse kunstenaar Nick Ervinck gevraagd om een werk te maken voor de binnentuin in Menen vlakbij de liften in het gebouw. Nick Ervinck creëerde een opvallend kunstwerk in zijn typische gele kleur,. Het stelt een mutatie van het hart voor.