You are here

Middenoorreconstructie met titaniumprothese

Uit een studie in AZDelta blijkt dat een middenoorreconstructie met een type titaniumprothese goede resultaten oplevert. De studie van de dienst neus‐keel‐oorspecialisten van AZ Delta campus Wilgenstraat is gepubliceerd in het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift JAMA Otolaryngology, Head & Neck Surgery. 

In de studie volgde dr. Glen Forton 90 ooroperaties bij 83 van zijn patiënten, in een periode van 9 jaar. Zij hadden problemen met het gehoor, doordat het trommelvies en de gehoorbeentjes door chronische ontsteking beschadigd waren. De patiënten kregen daarom middenoorreconstructie, waarbij gebruik werd gemaakt van een titaniumprothese, die het aambeeld vervangt. Telkens werd voor en meermaals na de operatie het gehoor gemeten.  

De titaniumprothese geeft goede resultaten voor een beter gehoor, blijkt duurzaam te zijn en wordt minder afgestoten dan de klassieke kunststoffen en porseleinen protheses. Er worden ook dergelijke operaties gedaan met donortrommelvliezen en gehoorbeentjes, maar er zijn te weinig donoren om dit bij iedereen te kunnen toepassen. Deze methode wordt voorbehouden voor volledig defecte middenoren.