You are here

Reisattesten

Vertrekkende reiziger

Als u als vertrekkende reiziger nood hebt aan een reisattest, kunt u hiervoor elke dag - ook in het weekend - terecht in de verschillende afnameposten van AZ Delta in Roeselare, Torhout en Menen of in de afnamepost van Tielt. Dit kan van 8 uur tot 20.30 uur ook in het weekend. Het resultaat is binnen de 24 uur beschikbaar.

 

CTPC-code is verplicht

Wie nog niet geen kans kreeg om (volledig) gevaccineerd te zijn en kinderen van 6 tot 17 jaar, heeft recht op 2 gratis PCR-testen tussen 28 juni en 30 september. Om in aanmerking te komen voor een gratis test moet de reiziger zelf een CTPC-code aanvragen via www.mijngezondheid.be. Ga hiervoor naar COVID 19 persoonsgegevens - Kies 'een code voor een gratis of betaalde PCR-test aanvragen'.
Na deze aanvraag van een CTPC-code (u ziet steeds op hoeveel gratis testen u nog recht hebt) kunt u op dezelfde website ook onmiddellijk digitaal een afspraak maken in de openstaande slots van één van onze triageposten (via ‘gezondheidsgegevens’ – ‘afspraak maken voor een test met code')
In de toegekende CTPC-code zit automatisch vervat of de test gratis is of niet.

Ook de niet-terugbetaalde PCR-testen moeten op dezelfde manier aangevraagd worden, ook voor buitenlanders. 

De CTPC-code voor de gratis test is slechts 10 dagen geldig.
Het is niet mogelijk vroeger dan 10 dagen voor de afreis/het event de code aan te vragen én de afspraak te boeken. Bij een te vroege aanvraag bestaat de kans dat  de test niet meer gratis is.

De CTPC-code van de betalende test is 30 dagen geldig. 

Wie geen CTPC-code heeft, zal de PCR-test ter plaatse moeten betalen. 

Geldig reisattest

Er moet dus altijd een CTPC-code aangemaakt worden! Zonder CTPC-code is er geen geldig EU-certificaat!

  • Voor reizigers binnen de Europese unie is het resultaat per mail geen geldig reisattest.
  • Voor reizen buiten de Europese unie kan dit gebruikt worden, maar reiziger moet dan zelf informeren wat er precies op het reisattest moet staan.

Resultaten

De reiziger kan de resultaten van deze tests opvragen aan de hand van de CTPC-code en het opgegeven gsm-nummer via mijngezondheid.be en doorklikken naar 

  • Mijn testresultaat(en)
  • Testresultaat via CTPC-code
  • Mijn EU Digitaal COVID-Certificaat

De resultaten worden ook automatisch doorgestuurd naar het coronapaspoort (covidsafe app).

Patiënten bij AZ Delta kunnen het testresultaat ook raadplegen via het zorgportaal 'mijn.azdelta.be' volgens dit stappenplan.
Ook via Cozo kan je je testresultaat terug vinden via dit stappenplan

Afspraak

U kunt via mijngezondheid.belgie.be een code aanmaken voor een gratis test om op reis te gaan. Met deze code kunt u online een afspraak boeken in één van onze triagecentra.

Met de code kunt u via testcovid.doclr.be een afspraak boeken in één van onze triageposten. Bij problemen kunt u contact opnemen met het callcenter 051 23 80 10 of via callcenter8010@azdelta.be

Kostprijs

De kostprijs van de test bedraagt 55 euro per test.

Terugkerende reiziger

PLF-formulier

Als terugkerend reiziger moet u het PLF-formulier van de overheid invullen. Dat doet u via deze site. Als u uit een rode zone komt, dan ontvangt u een code om u te laten testen.

Afspraak

Reizigers die na hun reis een code ontvangen via sms, kunnen hun afspraak voor de afname van deze test rechtstreeks inboeken via www.mijngezondheid.be (doorklikken naar “Afspraak maken voor een test met activatiecode”). Er kan evenwel ook nog steeds een afspraak gemaakt worden via het corona callcenter op 051 23 80 10.

Ook voor deze testen kunt u terecht in één van onderstaande afnameposten. 

Het testresultaat van deze test kunt u na 24 uur opvragen via www.mijngezondheid.be (doorklikken naar “Resultaat via CTPC-code”).

Kostprijs gratis

Omdat deze test gebeurt op vraag van de overheid, wordt de kostprijs betaald door het ziekenfonds als u verzekerd bent. Wie niet aangesloten is bij een ziekenfonds betaalt de test zelf.

Adressen

We zorgen ervoor dat alle reizigers die dit wensen zich bij ons kunnen laten testen. We volgen daarom de nood aan testcapaciteit op de voet en schalen afname- en testcapaciteit op indien nodig.

De afnames voor reisattesten worden zo veel mogelijk gegroepeerd binnen aparte uren. Uitzonderingen zijn evenwel steeds mogelijk. De openingsuren zullen aangepast worden mocht dat noodzakelijk blijken

ROESELARE: Triagepost Ardolab
Ardooisesteenweg 276 Roeselare
051 23 80 10

TORHOUT: Triagepost Torhout
Noordlaan 30 Torhout
051 23 80 10

MENEN: Triagepost Menen (huis Cannaert):
Rijselstraat 65, Menen
051 23 80 10

TIELT Triagepost
Krommewalstraat 7, Tielt
051 23 80 10