You are here

Raadplegingen/onderzoeken/opnames

Patient

De patiënt die naar de raadpleging komt, wordt gevraagd zijn coronapas of covidsafeticket voor te leggen, en wordt bevraagd over mogelijke symptomen van COVID. Wie niet over een coronapas beschikt, draagt een FFP2-masker bij het binnenkomen in het ziekenhuis. 

Bij symptomen van COVID wordt contact opgenomen met de arts van de patiënt die dan oordeelt of de raadpleging kan worden uitgesteld of niet. Voor de volgende raadplegingen geeft de arts dan een attest mee dat moet voorgelegd worden aan de ingang. 

Meer algemene info over de check van de coronapas.

Begeleiders

Er is één begeleider toegestaan om naar raadplegingen of onderzoeken te komen. 
Als de begeleider symptomen vertoont van COVID, mag de begeleider niet binnen. Tenzij de patiënt niet alleen naar de raadpleging kan, dan wordt contact opgenomen met de behandelende arts.
Als de begeleider geen coronapas kan tonen, moet hij zelf voor een FFP2-masker zorgen en dat correct dragen.

Spoedgevallen

Er worden tijdelijk geen begeleiders meer toegelaten op de dienst spoedgevallen.
Uitzonderingen zijn enkel mogelijk voor minderjarigen, zwangeren, kritiek zieke patiënten en voor zwaar hulpbehoevende patiënten.

Kinderziekten

Voor een raadpleging in de eerste levensmaand van de baby bij de kinderarts, mogen beide ouders uitzonderlijk meekomen, op voorwaarde dat geen van beiden ziektesymptomen vertoont.

Ook voor begeleiders van kinderen geldt de algemene regeling voor begeleiders.

Zwangerschap

Bij een gewone raadplegingen bij de gynaecoloog mogen partners aanwezig zijn, maar niet bij de monitoring in het verloskwartier. Voor de partners gelden verder de gewone maatregelen voor begeleiders (zie hierboven op deze pagina).
Kinderen mogen niet meekomen naar de raadpleging.

Algemene afspraken

  • Kom een kwartiertje op voorhand naar het ziekenhuis (om regel van anderhalve meter afstand te kunnen respecteren voor iedereen). Het heeft geen zin om vroeger naar het ziekenhuis te komen.
  • Breng als het kan zelf een chirurgisch mondmasker mee, Een zelfgemaakt stoffen masker is niet meer voldoende. (Een plastic kinmasker is niet veilig genoeg.).
  • In de wachtzalen moeten er altijd 1 lege stoel tussen patiënten zijn om de afstand van minstens anderhalve meter te kunnen respecteren. Er is aangeduid waar je wel en niet mag zitten. Er moet altijd voldoende afstand blijven tussen alle aanwezigen.

Meer info over de bezoekregeling